Innovatie

Innovatie

Revalideren is mensenwerk. Maar het is veel meer. Door wetenschappelijk onderzoek en technische innovatie komen andere technieken binnen handbereik. Nieuwe hulpmiddelen als virtual reality, robotica en telezorg bijvoorbeeld. Roessingh werkt hiervoor nauw samen met het eigen onderzoekscentrum Roessingh Research and Development.

"Ongelofelijk! Ik ben onder de indruk van de technologische vooruitgang."
Joop Munsterman, voormalig voorzitter van FC Twente over de innovatie bij Roessingh

Roessingh Research and Development (RRD)

Daarom werken we nauw samen met Roessingh Research and Development. RRD verricht al meer dan twintig jaar onderzoek op het gebied van revalidatietechnologie en telemedicine. Het streven is om meer kennis te ontwikkelen. Met deze kennis willen ze effectievere en efficiëntere behandelingen bieden aan cliënten met chronische en complexe aandoeningen.

"Roessingh is en blijft vernieuwend."
Govert Snoek, revalidatiearts Roessingh

Revalidatietechnologie

Novalab

Bij Roessingh is in oktober 2014 een nieuwe ruimte ingericht voor virtual reality en robotica. Dit is het Novalab (voorheen de Virtual Reality Room). Met deze ruimte biedt Roessingh de mogelijkheid tot inzet van innovatieve apparatuur ten behoeve van de cliënten.

De nieuwste ontwikkelingen, uit met name onderzoeken van Roessingh Research and Development, kunnen op deze manier snel een plek krijgen binnen de behandelpraktijk. Dit alles onder professionele begeleiding van ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Naast de reguliere revalidatie kan de apparatuur ook worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Tevens kunnen innovaties uit de markt in de dagelijkse praktijk worden uitgeprobeerd.

In het Novalab staan onder andere:

 

Armeoboom

De Armeoboom is een eenvoudige versie van een robot waarmee cliënten hun motorische armfunctie kunnen trainen. De Armeoboom kan de arm op een slimme manier ondersteunen, zodanig dat natuurlijke armbewegingen mogelijk zijn met volledige ondersteuning.
 

 

Furballhuntgame

De furballhuntgame is speciaal ontworpen voor toepassing binnen de revalidatie. Deze game is eenvoudig in te stellen voor elke cliënt en aan te passen door de therapeut.

Meer informative over het NovaLab vindt u hier.


Telemedicine

Telemedicine is zorg op afstand. Het doel is om de kwaliteit van zorg te verhogen, de benodigde tijd om deze zorg te leveren te verlagen en de kosteneffectiviteit te verhogen. Nieuwe technieken en diensten maken het mogelijk om cliënten in de thuissituatie te monitoren maar ook te begeleiden bij de behandeling.

Er draaien al programma’s waarbij de fysiotherapeuten met beelden en data contact hebben met revalidatieartsen binnen het revalidatiecentrum. Samen bespreken ze de behandelmethode en vorderingen. Voor een voorbeeldfilmpje klik hier.

Andere producten

Magic Carpet

Magic Carpet is een vloerprojectie die reageert op bewegingen. Dit kunnen bijvoorbeeld bladeren zijn die van de vloer worden geveegd, vissen die worden weggejaagd, tekeningen die kunnen worden ingekleurd, ballen die worden weggeschopt en er kan piano worden gespeeld. Eenvoudig door liggend, zittend, rollend, kruipend of lopend bewegingen te maken over de vloer. 

Apps

Er zijn steeds meer mogelijkheden in het gebruik van tablets. De apps worden bijvoorbeeld gebruikt om te oefenen met de aangedane arm/hand. Lees meer over het gebruik van apps in ons magazine Ronduit Roessingh.