De Wilmersberg deelt kennis over hospitality met verpleegkundigen

Geplaatst op 18-10-2017

Afgelopen vrijdag heeft Boudewijn van Vilsteren, directeur van Landgoedhotel de Wilmersberg in De Lutte, aan een groep van 75 verpleegkundigen en front-office medewerkers van Roessingh uitleg gegeven over hoe gastvrijheid op het hoogste niveau werkt in de horeca. Roessingh legt met deze kennisoverdracht nog meer focus op de onderscheidende gastbeleving.

Roessingh wil continu verbeteren. Daarom heeft zij de hulp ingeroepen van Landgoedhotel de Wilmersberg; een toporganisatie op het gebied van hospitality. In deze middag vertelden Boudewijn en Githa van Vilsteren hoe je bepaalde gastvrijheidsprincipes uit de horeca kan toepassen in de dagelijkse zorgpraktijk. Wat zijn de succesfactoren die net het verschil kunnen maken op het gebied van bijvoorbeeld hoffelijkheid en pro-activiteit? Bij hospitality draait het vooral om de bejegening van de patiënt.

Initiatiefnemer Elisa Jolink, hoofd verpleging bij Roessingh, zegt hierover: “Ik ben van mening dat de zorg veel kan leren van de hotelbranche. Denk aan klantgedreven dienstverlening, of slimme afstemming van processen waarbij verschillende disciplines een rol spelen. Maar het begint allemaal met de juiste attitude. Attent zijn kost niets extra’s maar levert enorm veel op. Het geeft je ook nog eens meer werkplezier.”

Boudewijn, legt uit waarom hij hieraan heeft bijgedragen: "Het is ons doel dat iedereen die na een bezoek aan De Wilmersberg het landweggetje afrijdt, in de achteruitkijkspiegel kijkt en denkt: 'Hier wil ik snel weer naar toe'. Daaraan werken de bijzondere ligging van de historische villa, de rustig gelegen hotelkamers en het fijne restaurant mee, maar het zijn de vriendelijkheid en flexibiliteit van onze collega's en de aandacht die we alle gasten geven, die het verschil maken. Voor ons is het logisch dat we op deze wijze werken, maar we zien dat zorginstellingen hiermee ook enorme voordelen kunnen behalen. Want wil niet ieder mens aandacht en oprecht contact met de ander?"

"We kunnen het ons voorstellen dat het door drukte en de waan van de dag erbij inschiet. Maar we zijn ervan overtuigd dat zowel iedere individuele zorgverlener als iedere patiënt zich aan het eind van de dag beter voelt als er echt geluisterd is naar behoeften van mensen en als daar wat mee gedaan is. Dit is de reden dat wij deze trainingen verzorgen, met name aan zorginstellingen. Zo gaven wij deze training bijvoorbeeld ook aan de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht."