Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes maart 2020

Trends en ontwikkelingen over de zorgsituatie, arbeid en sporten & bewegen

De monitor ‘Zorg en participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking’ geeft een overzicht van de activiteiten en resultaten van het onderzoeksprogramma ‘Monitor Zorg en Participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking’ in 2019. Het Nivel voert dit onderzoeksprogramma uit met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Hieronder lees je een samenvatting van de resultaten. De volledige monitor kun je hier lezen.

Zorgmonitor

De zorgmonitor 2019 rapporteert trends over 2005 tot 2018. Belangrijke resultaten over de zorgsituatie van mensen met een chronische ziekte zijn:

  • Het gebruik van informele zorg en ondersteuning neemt toe. In 2005 ontvangt 18% van de mensen met een chronische ziekte informele zorg, in 2018 is dat 31%. In de meeste gevallen wordt deze zorg verleend door hun partners.
  • Het merendeel van de mensen met een chronische ziekte is tevreden over de kwaliteit van de bejegening, voorlichting en deskundigheid van zorgverleners. Het minst zijn zij te spreken over de kwaliteit van de gezamenlijke besluitvorming.
  • Circa één derde van de mensen heeft niet de benodigde motivatie, kennis en vaardigheden om een actieve rol in hun zorg te vervullen.
  • De kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte is lager dan die in de algemene bevolking. Mensen met een chronische ziekte hebben vooral last van pijn/ongemak en ervaren problemen met mobiliteit en dagelijkse activiteiten.

Uit de zorgmonitor 2019 blijkt dat mensen met een chronische ziekte in het algemeen de zorg die zij krijgen als onvoldoende persoonsgericht ervaren: niet zij als persoon maar hun ziekte staat centraal. Over andere aspecten van persoonsgerichte zorg zijn ze positiever.

Arbeidssituatie

Belangrijke resultaten over de ontwikkelingen in de arbeidssituatie van 45- tot 75-jarigen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking in de periode 2005 tot en met 2017 zijn:

  • De arbeidsparticipatie van deze groep is in deze periode niet veranderd, terwijl dit in de algemene bevolking onder dezelfde leeftijdsgroep gestegen is.
  • In 2017 had 12% van de mensen met een chronische ziekte of beperking een betaalde baan. In de algemene bevolking was dit meer dan de helft van de mensen.
  • 45- tot 75-jarige werkenden met een chronische ziekte of beperking zijn de afgelopen jaren meer uren per week gaan werken.
  • Het percentage van deze groep mensen dat de arbeidsmarkt verlaat voor de AOW-gerechtigde leeftijd is afgenomen.
  • Het percentage van deze groep mensen dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, is niet gestegen of gedaald. In de algemene bevolking is dit percentage gedaald.

Sporten en bewegen met een lichamelijke beperking

Het onderzoek laat zien dat mensen met een lichamelijke beperking verschillende sporten doen. Ze sporten voor hun plezier, de sociale contacten en hun gezondheid. Ze lopen er echter tegenaan dat trainers of teamgenoten te weinig rekening houden met de beperking of deze vergeten, zoals een sporter met een auditieve beperking die de instructies niet hoort of een sporter met een visuele of motorische beperking die een oefening niet kán uitvoeren. Ook is de toegankelijkheid van sportvoorzieningen niet altijd goed, bijvoorbeeld door problemen met het vervoer ernaartoe of omdat er geen lift is in het gebouw voor sporters in een rolstoel.

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief