Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Over

Mijn revalidatiejaar 2020

Geplaatst op 5 sep. 2020

Mijn revalidatiejaar 2020

Ik ga weer voor de Vierdaagse!

Vandaag, 5 september 2020, is de internationale Spinal Cord Injury awareness dag. Een goed moment om een bijzonder verhaal te delen over wat doorzettingsvermogen, een ambitieuze doelstelling en een betrokken revalidatieteam kunnen betekenen na een dwarslaesie.

Ongelukkige val

Dit is het verhaal van de 55 jarige Peter Klappe. Begin dit jaar maakte hij een ongelukkige val in zijn eigen huis. Hij realiseerde zich meteen dat het ernstig was omdat hij vanaf borsthoogte het gevoel in zijn lichaam kwijt was. Zijn vrouw en kinderen konden niet veel meer doen dan 112 bellen en hem vooral niet verplaatsen. De artsen in het ziekenhuis constateerden een gebroken nekwervel en een incomplete dwarslaesie en Peter werd direct geopereerd.

Spannende eerste week

“Ik heb geluk gehad dat de zorgverleners zo adequaat hebben gehandeld, zowel in het ziekenhuis als in het revalidatiecentrum, waar ik na tien dagen ziekenhuis per brancard binnenkwam. Mijn situatie was op dat moment nog heel onzeker en de eerste week was erg spannend. Niemand wist hoe het zich zou ontwikkelen en of ik bijvoorbeeld ooit weer zou kunnen lopen.”

Doorzetter

Doorzetter

“Nou ben ik een doorzetter én ik heb altijd veel gesport. Vooral hardlopen en lange afstanden wandelen, bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. Ik ben er daarom meteen vol voor gegaan. Samen met het behandelteam stelde ik steeds nieuwe doelen en werkte daar hard voor, net als bij het sporten. Dat deed ik niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn vrouw en kinderen. Ik wilde zo graag de draad weer oppakken met mijn gezin!”

Stijgende lijn

Fysiotherapeut Carolien Martens was één van de behandelaren die Peter begeleidde. “Peter legde de lat voor zichzelf steeds iets hoger,” vertelt Carolien. “Door er vol voor te gaan en positief te blijven heeft hij veel bereikt. Toen ik met Peter kennismaakte zat hij in een rolstoel. Hij moest het gevoel en vertrouwen in zijn lijf weer terug zien te krijgen. Eerst voorzichtig weer proberen te staan in de loopbrug, daarna met steun van een rollator een paar stappen zetten, vervolgens met twee krukken, daarna met één kruk…” “En wat ik eerst niet durfde te hopen is toch gelukt; na twee maanden kon ik Roessingh lopend verlaten!” zegt Peter blij.

Wings for Life

Daar ging natuurlijk heel wat training aan vooraf, bijvoorbeeld op de loopband. Tijdens één van die trainingssessies vroeg Carolien of deelnemen aan de Wings for Life niet iets voor mij was. Ik wist toen nog niet zo goed wat dat inhield maar het sprak me meteen aan als doel om naartoe te werken, net als dat ik ooit de Vierdaagse weer wil lopen. Wings for Life is een jaarlijkse wereldwijde loopwedstrijd waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar de behandeling en genezing van dwarslaesie. Daar wilde ik mij graag voor inzetten. Helemaal bijzonder was dat de race dit jaar onder andere in Nijmegen zou plaatsvinden, een plek waar ik al heel wat voetstappen heb liggen…”

“Roessingh heeft al een aantal keer meegedaan en Carolien en ik maakten plannen om hier samen aan mee te doen als afsluiting van het traject dat we hebben doorlopen. Nou ja, niet alleen met Carolien natuurlijk, er stond een heel team om mij heen bij Roessingh. Zowel fysiek als mentaal ben ik heel goed begeleid tijdens mijn revalidatie.”

Revalidatiejaar

“Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten en werd de race afgelast. Ik ben ondertussen niet bij de pakken neer gaan zitten en bouw mijn conditie steeds verder op. Ik heb mijn werk als planner en roostermaker in het onderwijs weer opgepakt; elke week een uurtje erbij. En ik loop elke week een kilometer verder. Afgelopen weekend liep ik al een afstand van 28 kilometer. Onder begeleiding van een fysiotherapeut bouw ik ook het hardlopen weer voorzichtig op. 2020 is voor mij echt een revalidatiejaar; volgend jaar wil ik weer helemaal ‘up and running’ zijn. Op 9 mei 2021 is de volgende Wings for Life gepland. Dus, Carolien…?”

“Die afspraak staat!” roept Carolien meteen. “Ik ben onder de indruk van wat Peter sinds zijn ontslag half maart allemaal heeft bereikt en ga deze uitdaging graag samen met hem aan!”