Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Over

Nieuw EVO-spreekuur van start bij Roessingh

Geplaatst op 4 okt. 2021

Het speciale EVO-spreekuur (enkel-voet-orthese) is van start gegaan bij Roessingh. Hierbij werken Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Roessingh Revalidatie Techniek en Roessingh Research and Development samen.

Doel van het spreekuur is om mensen na een CVA (beroerte) zo snel mogelijk na opname een enkel-voetorthese (EVO) te kunnen geven als dat nodig is. Op de dag van opname wordt gekeken of er een indicatie is voor een EVO. Als deze er is, dan wordt op het eerstvolgende wekelijkse EVO-spreekuur bepaald welke het meest geschikt is, zodat de EVO nog die week geleverd kan worden.

Begin 2019 is wetenschappelijk onderzoeker Corien Nikamp van Roessingh Research and Development gepromoveerd op de timing van het inzetten van een enkel-voet-orthese (EVO) bij mensen die een CVA hebben gehad. Uit haar onderzoek bleek dat vroege EVO-verstrekking zorgt dat mensen sneller een zelfstandige loopfunctie bereiken. De resultaten van haar onderzoek vinden nu de weg naar de dagelijkse praktijk in het revalidatiecentrum. De technici van RRT zorgen voor snelle aanlevering van de ortheses.

Dit nieuwe spreekuur is een mooi voorbeeld van de kracht van samenwerking van de verschillende Roessingh-organisaties!

Wat is een EVO?

Een enkel-voet-orthese (EVO) wordt veel gebruikt bij CVA-patiënten. De spalk houdt de voet omhoog wanneer het been naar voren zwaait en zorgt dat de voet recht op de grond neergezet kan worden. Een spalk kan ook de stabiliteit ondersteunen.