Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Sinds 2004 patiënt van Roessingh en klant van Roessingh Revalidatie Techniek (RRT)
“Roessingh is al sinds 2004 onderdeel van mijn leven. Het begon allemaal een jaar eerder, toen ik tijdens het turnen na een salto verkeerd terechtkwam. Daarbij liep ik een scheurtje op in mijn voet, dat zich vervolgens ontwikkelde tot dystrofie en later tot dystonie, een verstoring van de spierspanning. Ik had veel pijn en mijn voet stond krom. Maar het ergste vond ik dat ik niet meer kon lopen. Uiteindelijk kwam ik in het revalidatiecentrum terecht en kreeg ik mijn eerste orthese, gemaakt door RRT. Het begin van een langdurig traject van samen met de arts en orthopedisch instrumentmaker zoeken naar een passende oplossing voor mijn complexe klachten.
Ik wilde persé weer kunnen lopen en deze orthese was daarin de eerste fase. De verstelbare orthese moest mijn voet langzaam weer in de juiste stand brengen. Helaas bleken mijn spieren sterker waardoor de orthese niet het gewenste effect had. In 2006 leek een amputatie van de voet de enige oplossing om ooit weer te kunnen lopen. Vlak voor de operatie kreeg ik echter een hersenvliesontsteking en kon de operatie niet doorgaan. Ook een nieuwe orthese, die door de instrumentmaker zelfs speciaal werd aangepast zodat ik hem zelf kon verstellen, bleek geen oplossing.
Nu ortheses niet afdoende bleken, probeerden we iets anders en kreeg ik mijn eerste knieloper prothese van RRT. Hierbij zat mijn voet niet meer in de weg en kon ik met een rollator al vrij snel weer lopen. Ik was helemaal happy. Tot ik last kreeg van mijn nek. Ik bleek een halswervelscheefstand te hebben en de dystonie breidde zich uit over de rest van mijn lichaam. Het lopen met de prothese ging steeds minder en uiteindelijk lukte het helemaal niet meer.
Ik gaf mijn wens om weer te kunnen lopen echter niet op. Een revalidatiearts wees mij op een team in Groningen dat gespecialiseerd was in dystrofie. Na uitgebreide gesprekken met artsen en na een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen, werd in 2015 alsnog mijn voet geamputeerd.
De instrumentmaker maakte vervolgens voor mij een nieuwe knieloper prothese met een speciale sluiting. Omdat ik mijn knie niet voldoende kon strekken, was een normale prothese helaas geen optie. Ik heb nu meer stabiliteit in mijn benen en ik merk dat het beter gaat. Het doel is om de strekking van mijn knie te verbeteren, zodat ik uiteindelijk toch een normale prothese kan krijgen. Zo heb ik alles bij elkaar al heel wat verschillende protheses gehad.
We zijn er nog niet maar mede dankzij zorgvuldig passen en meten en vooral het meedenken van de mensen van RRT komen we wel steeds een stukje dichter bij een oplossing. Ik vind het ook fijn dat ik veel eigen inbreng heb in het ontwerp- en maakproces van de ortheses en protheses. Dat geeft het eindresultaat net dat beetje extra. Weer kunnen lopen blijft mijn droom en ik weet dat de mensen van RRT er alles aan doen om mij daarbij te helpen.”
Willy heeft een drietal ervaringsboeken geschreven over haar leven met een beperking. Daarnaast geeft zij presentaties over haar aandoeningen en het leven in een rolstoel. Kijk voor meer informatie op http://www.deboekenvanwilly.nl.