Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw behandeling

Arm-/ handfunctietraining in de Piratengroep

Veel kinderen met een aangeboren hersenbeschadiging gebruiken hun linker- of rechterarm en -hand minder vaak en minder goed. Om deze kinderen op een speelse manier te stimuleren hun aangedane arm te gebruiken, organiseert Roessingh een zogenaamde ‘Piratengroep’. Deelname aan dit programma is mogelijk voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

De Piratengroep

De Piratengroep is een effectief oefenprogramma met als doel het spontaan gebruik van de aangedane arm of hand te vergroten. De kinderen spelen dat ze piraat zijn en gewond zijn geraakt aan hun ‘goede’ arm. Door spel en oefeningen leren ze spelenderwijs hun aangedane arm beter te gebruiken.

Uit wetenschappelijk onderzoek, dat is uitgevoerd in de St. Maartenskliniek, blijkt dat deelname aan de Piratengroep betere resultaten oplevert dan de reguliere behandeling. Met de Piratengroep sluit Roessingh aan bij de resultaten van dit onderzoek. De behandelmethode is een landelijk programma dat op dit moment van tien revalidatiecentra wordt uitgevoerd.

Meer informatie

De Piratengroep van Roessingh is twee dagdelen per week. De behandeling duurt twaalf weken. De groep bestaat uit vier tot zes kinderen en wordt geleid door twee ergotherapeuten, een fysiotherapeut en een pedagogisch medewerker.

Aanmelden

Hebt u belangstelling voor dit oefenprogramma, dan kunt u uw kind aanmelden bij het CP-team, telefoon 053 487 53 04 of per email piratengroep@roessingh.nl .

"Na een uitgebreide screening en uitleg over wat er ging gebeuren is Jip aan de piratengroep begonnen. Hij vond het best spannend de eerste keer, maar ging er daarna met veel plezier naartoe. Voor Jip was het echt een uitje. Hij zag de piratengroep niet als therapie maar als een gezellig middagje spelen."

Voor Jip was het echt een uitje. Hij zag de piratengroep niet als therapie maar als een gezellig middagje spelen.

Moeder van Jip,

"Het samenzijn met kinderen met een zelfde beperking vond hij ook fijn. Jip zit namelijk op een reguliere basisschool en is dus vaak de enige die op motorisch gebied tegen bepaalde dingen aanloopt. Al na twee weken piratengroep kreeg hij veel meer zelfvertrouwen. Hij zag dat hij veel kon leren en eigenlijk best veel met zijn linkerhand kon doen.

Hij oefende thuis ook trouw en was er trots op dat hij zoveel sterker werd in zijn hand. Wij als ouders zien ook duidelijk verschil. Hij gebruikt zijn linkerhand meer in het dagelijks leven. Als voorbeeld denken wij dan aan brood smeren en snijden, met mes en vork eten en zichzelf netjes aankleden.

Voor Jip was het erg belangrijk om zich tijdens de gymlessen snel om te kunnen kleden en niet als laatste klaar te zijn. Sinds de piratengroep 'klaagt' hij hier niet meer over. Hij kan gewoon met de rest meekomen en is niet meer onzeker hierover. Al met al was het een zeer intensieve periode, maar wel één waar we met een zeer goed gevoel op terug kunnen kijken. Mocht Jip volgend jaar in aanmerking komen voor een vervolg, dan is hij zeker van de partij!"

Alle ervaringen en verhalen Eigen ervaring insturen