Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw behandeling

Autorijden met Parkinson

Wanneer u een (neurologische) lichamelijke en/of mentale beperking heeft mag u niet zondermeer achter het stuur plaatsnemen. Het melden van een (blijvende) verandering in uw gezondheidstoestand bij het CBR is een burgerplicht. Veiligheid voor u en uw medeweggebruikers staat voorop. Uw verzekeraar kan bepaalde voorwaarden stellen. U bent zelf verantwoordelijk voor het maken van deze melding.

De CBR procedure

Een melding van een verandering in uw gezondheidstoestand bij het CBR, doet u door een ingevulde gezondheidsverklaring op te sturen. Het formulier is (tegen betaling) te verkrijgen bij:

  • Autorijschool Roessingh
  • Uw gemeente
  • Online via Mijn CBR

Met het opsturen van de eigen verklaring zet u de procedure - die zal leiden tot de beoordeling van uw rijgeschiktheid - in werking. Eenmaal gestart kent de procedure een vast tijdsbeloop en kan deze in principe niet meer gestopt worden. In veel gevallen kan een proefrijles u duidelijkheid verschaffen met betrekking tot het startmoment van de procedure. Deze proefrijles kunt u in overleg met uw revalidatiearts afspreken. De kosten voor een proefrijles vallen onder de revalidatiebehandeling (exclusief de kosten van de gezondheidsverklaring). Indien u niet in revalidatiebehandeling bent kunt u eveneens een afspraak voor een proefrijles maken. De kosten zijn in dat geval voor uw eigen rekening.

Medische keuring

Het CBR mag de aanvrager verzoeken om (op eigen kosten) een medisch rapport op te vragen bij één of meerdere door het CBR aangewezen specialisten. Bij de ziekte van Parkinson is dat een neuroloog. De aangewezen arts rapporteert schriftelijk aan het CBR in hoeverre de aanvrager voldoet aan de eisen om weer te mogen autorijden en voor welke termijn. De duur van de geschiktheidstermijn is maximaal vijf jaar. Daarna volgt een herkeuring.

Gespecialiseerde autorijschool

Al meer dan 40 jaar helpt onze gespecialiseerde rijschool patiënten letterlijk en figuurlijk op weg. De lesauto’s, een schakelauto en een automaat, zijn uitgerust met een groot aantal aanpassingen. Wanneer deze aanpassingen niet voldoende zijn, kunnen in de meeste gevallen individuele aanpassingen in de eigen werkplaats gerealiseerd worden. Met kennis op het gebied van ziektebeelden, hieruit voortkomende beperkingen en revalidatie bekijkt één van onze instructeurs tijdens een proefrijles uw mogelijkheden en wordt beoordeeld of uw auto aanpassingen nodig heeft. Ook alle aspecten rond de CBR procedure worden met u doorgenomen. Ten slotte kunt u ervoor kiezen vervolglessen te volgen. Dit is niet altijd nodig. Bij het volgen van de vervolglessen maak de instructeur u vertrouwd met uw nieuwe situatie. Zo kunt u met het nodige zelfvertrouwen de testrit van het CBR tegemoet zien.

Contact

Autorijschool Roessingh
Roessinghsbleekweg 33
7522 AH Enschede
Telefoon: 053 487 53 56
E-mail: rijschool@roessingh.nl