Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw behandeling

Cognitieve Training

Cognitieve Training heeft als doel het optimaal leren benutten van geheugen en/of aandacht. Door te leren (anders) om te gaan met cognitieve problemen, leert u beter gebruik te maken van uw mogelijkheden. Hierdoor krijgt u meer vertrouwen in uw eigen geheugen- en concentratievermogen. Tijdens de training krijgt u inzicht in de werking van het geheugen en de aandacht. Ook worden er technieken en ezelsbruggetjes aangeleerd waardoor u beter dingen kunt onthouden of zich beter kunt concentreren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het gebruik van hulpmiddelen.

Voor wie?

Cognitieve Training is bedoeld voor mensen met geheugen- en/ of aandachtsproblemen. Deze problemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door hersenletsel (bijvoorbeeld een beroerte of een hersenkneuzing).

Misschien oogt u door lichamelijk herstel na uw ongeluk of beroerte voor de buitenwereld wel weer als de oude, maar de hersenbeschadiging kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren. U bent bijvoorbeeld sneller vermoeid, u kunt zich moeilijker concentreren, u bent trager geworden of u kunt een lange stroom informatie niet meer goed verwerken. Dit worden wel de onzichtbare gevolgen van hersenletsel genoemd. Wanneer u bovenstaande problemen of veranderingen bemerkt, kan de psycholoog in overleg met u besluiten tot een neuropsychologisch onderzoek. Via verschillende soorten onderzoeken en tests stelt de psycholoog vast wat de gevolgen van het letsel zijn op het gebied van cognitief functioneren, gedrag en emoties.

Voorbeelden van gevolgen voor het cognitief functioneren zijn stoornissen in:

  • de waarneming
  • tempo en aandacht
  • het geheugen
  • (ruimtelijke) oriëntatie
  • planning en regulatie

Op het gebied van gedrag en emoties kan er bijvoorbeeld sprake zijn van:

  • verminderd initiatief
  • verminderde sociale vaardigheden
  • agressiviteit
  • angst of depressiviteit

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan de psycholoog een behandeling starten. De cognitieve training kan daarvan een belangrijk onderdeel zijn.

Duur

De training wordt individueel gegeven door een cognitief trainer en bestaat uit minimaal vijf of zes wekelijkse bijeenkomsten van een half uur. In overleg is een andere vorm ook mogelijk. Daarnaast zult u de geleerde vaardigheden thuis moeten oefenen om zo te ervaren wat voor u wel en niet werkt.

Contact

Voor vragen of meer informatie over cognitieve training kunt u zich laten doorverbinden via de receptie, telefoon: 053 487 58 75 met de cognitieve trainer.