Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw behandeling

Handicap en rijbewijs

Autorijden is voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld. Dit geldt echter niet voor mensen met een lichamelijke beperking. Als autorijden door een handicap problemen oplevert, kan onze gespecialiseerde autorijschool hulp bieden. Al meer dan 40 jaar helpen we mensen met een handicap letterlijk en figuurlijk op weg.

Uw instructeur kent uw beperkingen

Dankzij onze brede kennis van ziektebeelden, lichamelijke beperkingen en revalidatie kunnen wij de lessen heel gericht op uw mogelijkheden afstemmen. Waar nodig, wordt de auto voorzien van aanpassingen. In bijzondere gevallen kunnen we een beroep doen op een team van deskundigen van ons revalidatiecentrum.

U heeft al een rijbewijs

Wanneer u neurologische of orthopedische beperkingen heeft gekregen, mag u niet zomaar weer achter het stuur plaatsnemen. De wet stelt hier eisen aan (regeling eisen geschiktheid). Zo zijn er per aandoening eisen geformuleerd. Bovendien kan uw verzekeraar bij een schadeclaim uw rijgeschiktheid in twijfel trekken. Dat kan ernstige juridische en financiële gevolgen hebben. Het CBR heeft als taak om uw rijgeschiktheid te beoordelen. De verantwoordelijkheid voor deze melding ligt bij uzelf. Autorijschool Roessingh kan u helpen bij het regelen van alle formaliteiten.

Een melding maken bij het CBR is noodzakelijk

Om te kunnen beoordelen of u weer veilig aan het verkeer deel kunt nemen, vult u voor het CBR een Gezondheidsverklaring in. In bepaalde gevallen legt u ook een testrit af. U hoeft dus niet opnieuw examen te doen!

Een proefles aanvragen

Tijdens een proefles bij onze rijschool bekijkt één van onze instructeurs wat uw mogelijkheden zijn en of uw auto aanpassingen nodig heeft. Ook worden alle aspecten rondom de procedure met het CBR met u doorgenomen. Wanneer u vervolglessen gaat volgen, dat is niet altijd nodig, zal de instructeur u vertrouwd maken met de nieuwe situatie. Zo kunt u met het nodige zelfvertrouwen de testrit maken. Als u in poliklinische revalidatiebehandeling bent bij Roessingh of in een van de ziekenhuizen in Enschede, Hengelo en Almelo kunt u via uw revalidatiearts een proefles aanvragen. De kosten voor deze proefles vallen dan onder de poliklinische revalidatiebehandeling. Als u niet in poliklinische revalidatiebehandeling bent, kunt u via telefoon of e-mail een afspraak voor een proefles maken. De kosten voor een proefles zijn dan voor uzelf.

U wilt uw rijbewijs halen

Eerst wordt tijdens een proefles nagegaan of u in staat bent om te leren autorijden, al dan niet met speciale aanpassingen. U heeft daarna de goedkeuring van het CBR nodig om verder te gaan met de rijlessen. Bij gebleken geschiktheid - en dat is meestal het geval - krijgt u vervolgens les van één van onze ervaren instructeurs. Vanzelfsprekend worden met betrekking tot uw rijvaardigheid dezelfde eisen gesteld als bij andere kandidaten. U wordt opgeleid om op een verantwoorde wijze te kunnen deelnemen aan het verkeer. Indien gewenst, kunt u bij onze rijschool ook leren rijden met een aanhanger (E-rijbewijs). Voor een proefles kunt u ons bellen of e-mailen, een afspraak is dan snel gemaakt. Onze contactgegevens staan verderop in deze brochure.

Groot scala aan aanpassingen

Dankzij onze brede kennis van ziektebeelden en lichamelijke beperkingen, kunnen wij u zeer deskundig adviseren, ook op het gebied van aanpassingen.

Onze lesauto’s, een schakelauto en een automaat, zijn uitgerust met een groot aantal aanpassingen. Als standaardaanpassingen niet voldoende zijn, kunnen we in de meeste gevallen individuele aanpassingen realiseren in onze eigen werkplaats. Door deze aanpassingen kunnen veel mensen met een handicap weer achter het stuur.

Medische keuring

Wanneer het CBR om een aanvullende medische keuring vraagt, kan dat eenvoudig geregeld worden. In de meeste gevallen kunnen revalidatieartsen van Roessingh, Centrum voor Revalidatie deze medische keuring uitvoeren. Voor deze keuring wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Meer informatie

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met

Autorijschool Roessingh
Telefoon: 053 487 53 56
E-mail: rijschool@roessingh.nl