Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw behandeling

Revalideren na een beenamputatie

Een beenamputatie is een ingrijpende gebeurtenis met grote gevolgen. Om weer te functioneren na een beenamputatie moet u zich lichamelijk en mentaal aanpassen aan de nieuwe situatie. In Roessingh wordt u daarbij intensief begeleid door het behandelteam.

Behandeling

Voordat u kunt leren lopen met een prothese, is de behandeling gericht op een goede wondgenezing, optimale vorming van de stomp en het uitvoeren van activiteiten zonder prothese. Ook gaat u oefeningen doen ter voorbereiding op het lopen met een prothese. Zo krijgt u balanstraining om opnieuw uw evenwicht te leren bewaren, en oefeningen om stijfheid in de spieren en gewrichten te voorkomen. Daarnaast wordt de thuissituatie geïnventariseerd en wordt u, indien nodig, begeleid bij de aanvraag van voorzieningen. Als u de prothese eenmaal hebt, is de behandeling erop gericht dat u zo goed mogelijk met de prothese leert functioneren.

Faciliteiten

Het uiteindelijke doel van de revalidatieperiode is zo zelfstandig mogelijk functioneren met uw amputatie. Ons revalidatiecentrum heeft alles in huis om u daarbij te begeleiden. Er is bijvoorbeeld een oefenwoning waarbij u allerlei huishoudelijke taken kunt oefenen.

Na het ontslag
Ontslag uit de kliniek betekent niet automatisch dat de behandeling in Roessingh stopt. Als u klinisch bent behandeld, dan kunt u, indien nodig, terugkomen voor poliklinische behandeling. Na ontslag krijgt u de nodige controles door de revalidatiearts en de prothesemaker van RRT. Als u thuis hulp nodig heeft, van bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of thuiszorgmedewerker, dan wordt dat vanuit Roessingh geregeld.

Prothese

De prothese wordt vervaardigd door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT), een onderdeel van Roessingh Concern dat gespecialiseerd is in de productie en levering van orthopedische hulpmiddelen en revalidatieartikelen. U krijgt een prothese die is afgestemd op uw lichamelijke mogelijkheden en uw wensen voor het gebruik. Om tot een goede keuze te komen is er nauw overleg tussen u, de revalidatiearts, de therapeuten en de prothesemakers van RRT.

Film over revalideren na een beenamputatie

Deze film geeft informatie over de revalidatie na een beenamputatie.