Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Werken en leren

AIOS

Ben je als AIOS op zoek naar een opleiding revalidatiegeneeskunde? Kom dan naar Twente!

Arts in opleiding

Wij hebben je veel te bieden: uitgebreide mogelijkheden tot (promotie)onderzoek bij Roessingh Research and Development, onderscheidend en goed georganiseerd onderwijs en topklinische zorg in één van de grootste revalidatiecentra van Nederland. Bovendien heeft wonen en werken in Twente je veel te bieden.

Je volgt de opleiding niet alleen binnen de muren van Roessingh, maar ook in de opleidingsziekenhuizen Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) in Almelo. Met deze ziekenhuizen vormt Roessingh het opleidingscircuit Twente. Je krijgt dus de kans om je in de volle breedte van het vak revalidatiegeneeskunde te specialiseren.

Ook voor ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) en AIOSKO (arts in opleiding tot specialist en klinisch onderzoeker) heeft Roessingh regelmatig plaatsen. Roessingh is één van de weinige revalidatiecentra in Nederland die een AIOSKO-opleiding aanbieden.

Meer informatie

Wij bieden regelmatig opleidingsplaatsen aan voor AIOS en ANIOS. Meer weten? Neem dan contact op met de heer M. Nederhand, revalidatiearts en opleider, m.nederhand@rrd.nl | telefoon secretariaat 088 087 57 10 (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag).

Wetenschappelijke vorming

Roessingh onderscheidt zich van andere opleidingen revalidatiegeneeskunde vanwege de intensieve samenwerking met Roessingh Research and Development (RRD) en de Universiteit Twente (Technische Universiteit). RRD is het grootste wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor revalidatietechnologie in Nederland. RRD werkt nauw samen met de Universiteit Twente, waar het onderzoeksinstituut maar liefst vier leerstoelen heeft. De belangrijkste onderzoeksthema’s bij RRD zijn revalidatietechnologie en eHealth.

Innovaties

Binnen RRD werken uiteenlopende disciplines als revalidatiegeneeskunde, bewegingswetenschappen, psychologie, fysiotherapie, biomedische technologie en computerwetenschappen onder één dak samen aan innovaties voor de revalidatie en chronische zorg van vandaag en van de toekomst. Als internationaal erkend wetenschappelijk onderzoeksinstituut heeft RRD een unieke positie tussen de universiteit en de zorgpraktijk.

Individuele oplossing

In de afgelopen decennia is al veel kennis opgedaan over de gevolgen van aandoeningen zoals amputaties, beginnende dementie, dwarslaesies, beroertes, chronische pijn, hartfalen en spierziekten voor het functioneren en de zelfredzaamheid van mensen. Voor deze doelgroepen zijn gepersonaliseerde oplossingen cruciaal om optimaal te kunnen participeren in de maatschappij.

Met de bij RRD en Roessingh aanwezige kennis van de praktijk in de gezondheidszorg, het menselijk bewegen en toegepaste technologie, worden de ontwikkeling van eHealth diensten en revalidatietechnologie zodanig gestuurd dat ze effectief zijn, prettig in het gebruik en voldoen aan de eisen en wensen van zowel behandelaar als patiënt.

Onderzoeksthema’s

Revalidatietechnologie
Op het gebied van revalidatietechnologie worden slimme systemen ontwikkeld die zich aanpassen aan de wensen, eisen en capaciteiten van het individu. Ook hier staat het stimuleren van de zelfstandigheid voorop. Onder het motto ‘Ondersteunen waar dat moet, zelfstandig waar dat kan,’ ontwikkelt RRD slimme ortheses en protheses, robotica- en virtual reality oplossingen, zowel voor in de kliniek als de dagelijkse omgeving.

eHealth
Op het terrein van eHealth worden nieuwe diensten ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Steeds meer mensen hebben een chronische aandoening, en leven hier langer mee. Als we op de huidige manier verder gaan, zijn er onvoldoende mensen om de gevraagde zorg te verlenen. Er worden oplossingen gezocht om mensen met slimme technologie zodanig te helpen dat ze zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen leven, met een persoonlijke ondersteuning in het zelfmanagement van hun chronische aandoening.

Voor voorbeelden van projecten zie www.rrd.nl.

Stage
De wetenschappelijke stage duurt bij Roessingh gemiddeld langer dan elders in Nederland: vijf maanden, verdeeld over de opleiding. De stageplaatsen zijn bij RRD. Professor Hans Rietman, lid Management Team RRD en voorzitter van de Wetenschapsraad Roessingh, is nauw betrokken bij de opleiding revalidatiegeneeskunde.

Een belangrijk aspect in de opleiding is een wetenschappelijke vorming, waarbij je begeleid wordt door revalidatieartsen, methodologen/statistici, bewegingswetenschappers en biomedisch ingenieurs.

AIOSKO
Als je als AIOS nadrukkelijk belangstelling hebt voor wetenschappelijk onderzoek, kun je eventueel ook in een AIOSKO-constructie promoveren binnen onderzoekslijnen van RRD. In de afgelopen jaren hebben vier AIOSKO’s hun promotie/opleiding succesvol afgerond.

Revalidatiearts Judith Fleuren: “De opleiding in Roessingh was voor mij een bewuste keus, omdat me de mogelijkheid werd geboden een promotieonderzoek te doen op het thema spasticiteit. De combinatie kliniek en onderzoek bevalt mij goed, zeker nu ik regelmatig mijn werk kan presenteren op buitenlandse congressen.”

Onderwijs

Als je kiest voor de opleiding revalidatiegeneeskunde in Roessingh, dan krijg je een vierjarige opleiding tot revalidatiearts in het opleidingscircuit Twente. In dit opleidingscircuit werkt Roessingh samen met:

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, een geïntegreerd medisch-specialisch bedrijf en één van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland.

Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) in Almelo, een groot regionaal ziekenhuis dat hoogwaardige zorg op maat levert.

Opleidingscircuit Twente

Je volgt de opleiding onder supervisie van een driehoofdige opleidersgroep en één hoogleraar. In het circuit zijn tien revalidatieartsen in opleiding werkzaam.

Er is veel tijd ingeroosterd voor curriculumonderwijs: twee uur per week. Behalve de thema’s die aansluiten bij de breedte van het vak, krijgen specifieke onderdelen extra aandacht. Voorbeelden zijn bewegingsanalyse, spasticiteit, chronische pijn, handrevalidatie, cognitieve revalidatie en epidemiologie.

Bekijk het Regionaal Opleidingsplan Circuit Twente.

Opleider Marc Nederhand:

”Ik heb mijn opleiding in een AIOSKO-constructie gedaan – toen heette dat nog AGIKO. De vorming in die opleidingsperiode is de basis geweest om mij verder te ontwikkelen tot uiteindelijk opleider. Mijn verhuizing vanuit het westen naar Twente geeft me nog altijd het gevoel alsof ik woon en werk in een vakantiegebied. Mijn kinderen groeien op in een landelijke, veilige omgeving waar noaberschap hoog in het vaandel staat.”

Topklinische zorg

Roessingh is één van de grootste revalidatiecentra in Nederland, dat zich op diverse vlakken onderscheidt van andere centra. Het centrum biedt revalidatie geneeskundige behandeling in de volle omvang. Daarbij zijn er een viertal klinische speerpunten:

  1. Arm-handproblematiek
  2. Loopstoornissen
  3. Spasticiteit
  4. Gedrag en cognitie

Roessingh heeft een afdeling voor (hoge) dwarslaesies met, naast algehele specialistische dwarslaesie behandeling, een aantal extra aandachtsgebieden zoals behandeling van spasticiteit met intrathecaal baclofen, reconstructieve handchirurgie en revalidatie bij cervicale laesies.
Voor CVA-patiënten heeft Roessingh een proeftuin voor implementatie van robotica als ondersteuning bij handrevalidatie en herstel van loopfunctie en expertise op gebied van (multi level) chirurgie bij loopproblemen.

Roessingh heeft bovendien één van de grootste afdelingen voor chronische pijnproblematiek en is door het ministerie van VWS aangewezen als Ontwikkelcentrum voor Pijnrevalidatie en Revalidatietechnologie.

Tot slot is Roessingh uitgerust met twee laboratoria voor bewegingsanalyse met internationaal state-of-the-art instrumentatie, zoals driedimensionale bewegingsregistratie. Alle patiëntencategorieën met loopproblemen (volwassenen en kinderen) worden gezien. Roessingh heeft een landelijke voorloperfunctie op het gebied van diagnostiek van loopproblemen bij CVA-patiënten en (multi level) chirurgische behandeling.

Revalidatiearts Inge van Cooten: “Ik heb verschillende opleidingen revalidatiegeneeskunde met elkaar vergeleken en ik kon maar weinig andere plekken vinden waar zoveel wordt gedaan met spasticiteit, biomechanica, dynamiek van het lopen en technische hulpmiddelen. Als nieuwsgierige arts die zich wil blijven verdiepen, kun je hier echt je hart ophalen.”

Wonen en werken in Twente

Veel AIOS die vanuit het westen naar Enschede kwamen zijn zeer te spreken over wonen en werken in deze regio. Niet alleen vanwege de ruimte en het fraaie Twentse landschap, ook om wat Enschede als stad te bieden heeft.
Allerlei evenementen, restaurants, musea, muziek- en theatervoorstellingen en andere tips om uit te gaan zijn te vinden op www.uitinenschede.nl.

AIOS Almar Bruggeman:

“In Enschede zijn alle gemakken van de grote stad aanwezig en alle rust en natuur is maar een kwartier van het centrum verwijderd. Ik heb de hele opleiding in Enschede en Almelo kunnen volgen, en dat is wel zo handig als je geen zin hebt in reizen en files. Op tijd thuis is ook wel eens fijn.”