Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw diagnose

Neuromusculaire Aandoeningen (NMA)

NMA is een afkorting voor Neuromusculaire Aandoeningen en een verzamelnaam voor ongeveer 600 spierziekten of ziekten van de zenuwen die de spieren aansturen. De spieren functioneren niet of niet voldoende. Omdat spierziekten vaak progressief zijn, neemt de spierkracht steeds verder af. Veel NMA zijn erg zeldzaam.

Contact

Risicofactoren

Oorzaken zijn zowel verworven als erfelijk. Verworven oorzaken zijn bijvoorbeeld auto-immuunziekten en vitaminetekorten. Van sommige spierziekten zijn de oorzaken nog onbekend.

Symptomen en gevolgen

"Nee, het is niet leuk om te moeten revalideren. Maar bij Roessingh weten ze er wel het beste van te maken." Jan Kuitenbrouwer

NMA patiënten hebben meestal krachtsverlies in de armen en benen. Indien de zenuwen aangetast zijn, kunnen patiënten tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten krijgen. Vermoeidheid, pijn in gewrichten en/of spieren, minder goed tegen kou kunnen, minder uithoudingsvermogen en slik- of ademhalingsproblemen zijn verdere symptomen.

Behandeling

Veel spierziekten zijn ongeneeslijk. Door te revalideren kan het leven met een spier- of zenuwziekte wel gemakkelijker worden. Bij de behandeling van Neuromusculaire Aandoeningen zijn meerdere behandelaars betrokken die allen deskundig zijn op een bepaald gebied. Onder verantwoordelijkheid van de revalidatiearts werken zij samen in een team. De behandelaars van het NMA-team zijn specifiek deskundig op het gebied van Neuromusculaire Aandoeningen en het verloop ervan. Omdat Neuromusculaire Aandoeningen vaak progressief van aard zijn, is het NMA-team niet alleen bezig met de huidige fase, maar heeft het ook aandacht voor de volgende fase. Lees meer over NMA revalidatie.

Hulpmiddelen

Ons revalidatiecentrum heeft een eigen afdeling voorzieningen. De medewerkers van deze afdeling kunnen helpen bij het invullen en versturen van aanvragen voor hulpmiddelen bij de gemeenten. Ook dragen zij zorg voor het indienen van aanvragen bij de zorgverzekeraar en het UWV. Zij kunnen aangeven bij welke instantie een bepaald hulpmiddel kan worden aangevraagd. Verder fungeert de afdeling voorzieningen als tussenpersoon tussen instanties en de behandelaars van Roessingh.

Meer informatie

Gespreksgroepen
Spierziekten Nederland organiseert bij voldoende belangstelling regionale gespreksgroepen. Meer informatie vindt u op de website van Spierziekten Nederland.

Patiëntenorganisaties
Spierziekten Nederland
Prinses Beatrix Fonds

Actuele wachttijden Neuromusculaire Aandoeningen (NMA)

Eerste consult
n.v.t.
Diagnose Intake / Screening
n.v.t.
Behandeling Poliklinisch
10
weken
Behandeling Klinisch
n.v.t.

Revalidatieartsen