Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw diagnose

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ernstige neuromusculaire (zenuw-/spier-) ziekte. Motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste gedeelte van de hersenen – de hersenstam – sterven af. De signalen vanuit de hersenen komen niet meer aan bij de spieren en daardoor kunnen geen spierbewegingen meer op gang gebracht worden.

Contact

Risicofactoren

Ondanks veel en uitgebreid onderzoek is de exacte oorzaak van ALS onbekend. Slechts een klein deel van de ALS-patiënten heeft te maken met een erfelijke vorm van de ziekte.

Symptomen en gevolgen

ALS uit zich niet altijd op dezelfde manier. Het hangt ervan af welke zenuwcellen het eerst worden aangetast. De werking van de zintuigen, darmen en blaas blijft meestal intact. De meest voorkomende symptomen en gevolgen zijn:

  • Vermindering van spraak- en slikvermogen
  • Moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen
  • Stijfheid, spierkrampen en vermindering van kracht
  • Zwakker wordende spieren
  • Angst en somberheid
  • Hangen van het hoofd door verminderde werking van de nekspieren
  • Moeilijke ademhaling
  • Uitvallen van armen en/of benen

Er bestaat op dit moment geen genezende medische behandeling voor ALS. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. Meestal is het uitvallen van de ademhalingsspieren de oorzaak van het overlijden.

Behandeling

"Alles staat stil als je hoort dat je ALS hebt. We proberen nu zo veel mogelijk te genieten. Roessingh ondersteunt bij van alles, geeft tips over wat wel en niet werkt. Dat voelt heel goed." Man met ALS

Mensen die met ALS geconfronteerd worden, krijgen te maken met lichamelijke stoornissen en beperkingen en moeten zich voortdurend aanpassen aan steeds veranderende situaties. Wij streven in onze gespecialiseerde behandeling ernaar om het leven van ALS-patiënten zo lang mogelijk zo comfortabel mogelijk te maken. Omdat er vaak sprake is van een combinatie van problemen wordt de behandeling verzorgd door een multidisciplinair team. Lees meer over de behandeling.

Meer informatie

Gespreksgroepen
Spierziekten Nederland organiseert bij voldoende belangstelling regionale gespreksgroepen. Meer informatie vindt u op de website van Spierziekten Nederland.

Patiëntenorganisaties

Spierziekten Nederland
Stichting ALS Nederland
ALS Centrum
Prinses Beatrix Fonds

Actuele wachttijden Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Eerste consult
n.v.t.
Diagnose Intake / Screening
n.v.t.
Behandeling Poliklinisch
2
weken
Behandeling Klinisch
n.v.t.

Revalidatieartsen