Amputatie

Bij een amputatie wordt een lichaamsdeel operatief verwijderd. In de meeste gevallen is dit een deel van één van de ledematen, maar in sommige gevallen een hele arm of been of bijvoorbeeld een borst. Een amputatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis en wordt over het algemeen alleen gedaan als er geen andere behandeling meer mogelijk is. De belangrijkste reden voor amputatie is ernstige weefselschade of afgestorven weefsel, waar het niet amputeren levensbedreigende gevolgen kan hebben. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Vaatproblemen
 • Ernstige verwondingen door een ongeluk of oorlogsgeweld
 • Infecties
 • Kanker of tumoren

Gevolgen

Een amputatie wordt meestal als traumatische gebeurtenis ervaren en heeft niet alleen lichamelijke, maar ook gevoelsmatige gevolgen. Door een amputatie van een (deel van een) ledemaat zal het leven voorgoed veranderen. Veel handelingen zullen opnieuw aangeleerd moeten worden. Functioneren als voorheen is niet meer mogelijk en niets is meer vanzelfsprekend. Gevolgen naast bijvoorbeeld het minder goed kunnen lopen of huishouden kunnen zijn:

 • Moeilijk kunnen wennen aan een prothese
 • Stomppijn
 • Fantoompijn

Risicofactoren

Bijna 90% van de beenamputaties zijn gevolgen van vaatproblemen en ziektes die daaruit voortvloeien, zoals bijvoorbeeld diabetes. De risicofactoren voor vaatproblemen zijn:

 • Ongezonde voeding
 • Weinig beweging
 • Roken
 • Overgewicht
 • Te hoge cholesterol gehalte
 • Verhoogde bloeddruk

"Revalideren is topsport."

Bas Nijhuis, internationaal scheidsrechter

Behandeling

Om weer te functioneren met een amputatie moet niet alleen uw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie, ook uw hersenen moeten dat doen. In ons revalidatiecentrum wordt u daarbij intensief begeleid door het behandelteam. Het uiteindelijke doel van de revalidatieperiode is zo zelfstandig mogelijk te functioneren met uw amputatie. Ons revalidatiecentrum heeft alles in huis om u daarbij te begeleiden. Er is bijvoorbeeld een compleet ingerichte oefenwoning waarbij u allerlei huishoudelijke taken kunt oefenen.

Klik hier voor meer informatie over revalideren na een beenmaputatie.

Veelzijdig

Voordat u kunt leren lopen met een prothese, wordt de stomp goed verzorgd en behandeld om bijvoorbeeld verkleving van het litteken te voorkomen en de zwelling door de operatie te verminderen. Ook moet u allerlei oefeningen doen ter voorbereiding op het lopen met een prothese. Zo krijgt u balanstraining om opnieuw uw evenwicht te leren bewaren, en oefeningen om stijfheid in de spieren te voorkomen. Als u de prothese eenmaal heeft, dan wordt de behandeling erop gericht dat u zo goed mogelijk met de prothese leert lopen en bewegen.

De volgende video geeft meer informatie over het zwachtelen van de stomp.

De volgende video geeft meer informatie over het aantrekken van een liner.

Prothese

De prothese wordt vervaardigd door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT), een bedrijf van Roessingh Concern dat gespecialiseerd is in de productie en levering van orthopedische hulpmiddelen en revalidatieartikelen. U krijgt een prothese die is afgestemd op uw lichamelijke mogelijkheden en uw wensen voor het gebruik. Heeft u bijvoorbeeld een zittend beroep, dan krijgt u een heel andere prothese dan iemand die veel loopt of staat. Om tot een goede keuze te komen is er nauw overleg tussen u, de revalidatiearts, de therapeuten en de prothesemakers van RRT.

Autorijden na een amputatie

Wanneer u een lichamelijke beperking heeft gekregen mag u niet zonder meer achter het stuur plaatsnemen. De gespecialiseerde autorijschool van ons revalidatiecentrum helpt u letterlijk en figuurlijk op weg. De lesauto’s zijn uitgerust met een groot aantal aanpassingen en wanneer deze niet voldoende zijn, kunnen in de meeste gevallen individuele aanpassingen in de eigen werkplaats gerealiseerd worden. Klik hier voor meer informatie over autorijden na een amputatie.

Na het ontslag

Ontslag betekent niet automatisch dat de behandeling in Roessingh stopt. Als u klinisch bent behandeld, dan kunt u, indien nodig, terugkomen voor poliklinische behandeling. Bent u poliklinisch behandeld, dan kunt u bijvoorbeeld een advies krijgen over de sportmogelijkheden. Ook krijgt u na ontslag de nodige controles door de revalidatiearts en de prothesemaker van Roessingh Revalidatie Techniek (RRT). Als u thuis hulp nodig hebt, van bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of thuiszorgmedewerker, wordt dit door Roessingh geregeld.