Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Bij een amputatie wordt een lichaamsdeel operatief verwijderd. In de meeste gevallen is dit een deel van één van de ledematen, maar in sommige gevallen een hele arm of been of bijvoorbeeld een borst. Een amputatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis en wordt over het algemeen alleen gedaan als er geen andere behandeling meer mogelijk is.
ContactDe belangrijkste reden voor amputatie is ernstige weefselschade of afgestorven weefsel, waar het niet amputeren levensbedreigende gevolgen kan hebben. Mogelijke oorzaken zijn:
Een amputatie wordt meestal als traumatische gebeurtenis ervaren en heeft niet alleen lichamelijke, maar ook gevoelsmatige gevolgen. Door een amputatie van een (deel van een) ledemaat zal het leven voorgoed veranderen. Veel handelingen zullen opnieuw aangeleerd moeten worden. Functioneren als voorheen is niet meer mogelijk en niets is meer vanzelfsprekend. Gevolgen naast bijvoorbeeld het minder goed kunnen lopen of huishouden kunnen zijn:
In Nederland zijn meer dan 90% van de beenamputaties het gevolg van vaatproblemen en diabetes mellitus. De risicofactoren voor vaatproblemen, diabetes mellitus en een ziektebeloop die een beenamputatie tot gevolg heeft, zijn:
Om weer te functioneren met een amputatie moet niet alleen uw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie, ook uw hersenen moeten dat doen. In ons revalidatiecentrum wordt u daarbij intensief begeleid door het behandelteam. Het uiteindelijke doel van de revalidatieperiode is zo zelfstandig mogelijk te functioneren met uw amputatie. Ons revalidatiecentrum heeft alles in huis om u daarbij te begeleiden.
Voordat u kunt leren lopen met een prothese, wordt de stomp goed verzorgd en behandeld om bijvoorbeeld verkleving van het litteken te voorkomen en de zwelling door de operatie te verminderen. Ook moet u allerlei oefeningen doen ter voorbereiding op het lopen met een prothese. Zo krijgt u balanstraining om opnieuw uw evenwicht te leren bewaren, en oefeningen om stijfheid in de spieren te voorkomen. Als u de prothese eenmaal heeft, dan wordt de behandeling erop gericht dat u zo goed mogelijk met de prothese leert lopen en bewegen.
Na het ontslag
Ontslag betekent niet automatisch dat de behandeling in Roessingh stopt. Als u klinisch bent behandeld, dan kunt u, indien nodig, terugkomen voor poliklinische behandeling. Bent u poliklinisch behandeld, dan kunt u bijvoorbeeld een advies krijgen over de sportmogelijkheden. Ook krijgt u na ontslag de nodige controles door de revalidatiearts en de prothesemaker van Roessingh Revalidatie Techniek (RRT). Als u thuis hulp nodig hebt, van bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of thuiszorgmedewerker, wordt dit door Roessingh geregeld.
De prothese wordt vervaardigd door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT), een bedrijf van Roessingh Concern dat gespecialiseerd is in de productie en levering van orthopedische hulpmiddelen en revalidatieartikelen. U krijgt een prothese die is afgestemd op uw lichamelijke mogelijkheden en uw wensen voor het gebruik. Heeft u bijvoorbeeld een zittend beroep, dan krijgt u een heel andere prothese dan iemand die veel loopt of staat. Om tot een goede keuze te komen is er nauw overleg tussen u, de revalidatiearts, de therapeuten en de prothesemakers van RRT.
Wanneer u een lichamelijke beperking heeft gekregen mag u niet zonder meer achter het stuur plaatsnemen. De gespecialiseerde autorijschool van ons revalidatiecentrum helpt u letterlijk en figuurlijk op weg. De lesauto’s zijn uitgerust met een groot aantal aanpassingen en wanneer deze niet voldoende zijn, kunnen in de meeste gevallen individuele aanpassingen in de eigen werkplaats gerealiseerd worden. Lees meer over autorijden na een amputatie.
Lees meer over revalideren na een beenamputatie.
Patiëntenorganisatie
Korter maar krachtig