Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
NAH staat voor niet-aangeboren hersenletsel. Zoals de naam al zegt gaat het hierbij om een afwijking of beschadiging van de hersenen die in de loop van het leven is ontstaan. Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een beroerte, infectie of tumor.
ContactZoals eerder benoemd zijn oorzaken van NAH door een traumatisch hersenletsel bijvoorbeeld een val of een verkeersongeluk, maar ook een zware klap tegen het hoofd, het shaken-baby-syndroom, het binnendringen van botgedeeltes als gevolg van een schedelbreuk of het binnendringen van een voorwerp, zoals een kogel of steekwapen. Oorzaken van NAH door niet-traumatisch hersenletsel zijn onder andere een tumor, hersenvliesontsteking, vergiftiging, infectie, zuurstofgebrek, epilepsie, waterhoofd en stofwisselaandoeningen.
De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel zijn verschillend en afhankelijk van de plaats van de beschadiging in de hersenen en de ernst van het letsel. Vaak voorkomende gevolgen zijn onder andere:
Omdat de problemen zeer uiteenlopend zijn van aard en om een brede aanpak vragen, heeft ons revalidatiecentrum een speciaal NAH-team met diverse deskundigen. Het doel van de behandeling is om zo goed en zo zelfstandig mogelijk te functioneren in uw eigen thuis- en werksituatie. Daarbij is het belangrijk om de activiteiten die u op een dag moet of wilt doen goed af te stemmen op wat u aankunt. Oftewel: het vinden van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid. De behandeling richt zich op:
Vanwege de grote diversiteit in het ziektebeeld wordt het behandelprogramma voor iedereen individueel vastgesteld. Lees meer over NAH-revalidatie.
Combinatiebehandeling logopedie-muziekbehandeling
Als gevolg van NAH kunt u moeite hebben met spreken en met de taal begrijpen. Muziek, met name melodie en ritme, kan het spreken bij u ondersteunen en stimuleren. Dit is het uitgangspunt van de combinatiebehandeling logopedie-muziektherapie, ofwel SMTA (Speech Music Therapy for Aphasia). Lees meer over SMTA (Speech Music Therapy for Aphasia).
Cognitieve revalidatie
Een specifiek onderdeel van het NAH-revalidatieprogramma is cognitieve revalidatie. Dit programma is gericht op mensen die redelijk zijn hersteld, maar toch nog klachten houden. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van geheugen, concentratie of emoties zijn. Lees meer over cognitieve training.
Als u niet-aangeboren hersenletsel heeft, mag u niet zonder meer een auto besturen. De gespecialiseerde autorijschool van ons revalidatiecentrum helpt u letterlijk en figuurlijk op weg. De lesauto’s zijn uitgerust met een groot aantal aanpassingen en wanneer deze niet voldoende zijn, kunnen in de meeste gevallen individuele aanpassingen in de eigen werkplaats gerealiseerd worden. Lees meer over handicap en rijbewijs of over Autorijschool Roessingh.
Als de behandeling in het revalidatiecentrum is afgerond is het mogelijk dat u thuis met vragen en problemen wordt geconfronteerd als gevolg van het hersenletsel. Hiervoor kunt u terecht bij de hersenletsel-nazorgpoli. Lees meer over de hersenletsel-nazorgpoli.
Gespreksgroepen
NAH is niet alleen een ingrijpende gebeurtenis voor uzelf, maar ook voor uw partner of familieleden. Er zal veel behoefte zijn aan informatie over NAH, handvaten hoe het beste hiermee omgegaan kan worden en misschien ook lotgenotencontact. Daarom organiseren wij ook bijeenkomsten voor partners en familieleden. Lees meer over de gespreksgroep voor partners en familie van patiënten met CVA of NAH.
Alles over hersenletsel in gewone taal
Hersenletsel-uitleg
Patiëntenorganisaties
NAH
NAH Zorg
Hersenletsel
Hersenstichting