Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)

NAH staat voor Niet-Aangeboren Hersenletsel. Zoals de naam al zegt gaat het hierbij om een afwijking of beschadiging van de hersenen die in de loop van het leven is ontstaan. Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een infectie of een tumor.

Gevolgen

De gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel zijn verschillend en afhankelijk van de plaats van de beschadiging in de hersenen en de ernst van het letsel. Vaak voorkomende gevolgen zijn onder andere:

 • Vertraagd denkvermogen
 • Impulsief
 • Concentratiestoornissen
 • Geheugenverlies of –problemen
 • Problemen met lopen en praten
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Uitvallen van lichaamshelften of –delen of evenwichtsstoornissen
 • Krachtsverlies
 • Overgevoeligheid voor licht en geluiden
 • Problemen met planning en organisatie
 • Karakter veranderingen zoals prikkelbaar of angstig

Oorzaken

Zoals eerder benoemd zijn oorzaken van NAH door een traumatisch hersenletsel bijvoorbeeld een val of een verkeersongeluk, maar ook een zware klap tegen het hoofd, het shaken-baby-syndroom, het binnendringen van botgedeeltes als gevolg van een schedelbreuk of het binnendringen van een voorwerp, zoals een kogel of steekwapen. Oorzaken van NAH door niet-traumatisch hersenletsel zijn onder andere een tumor, hersenvliesontsteking, vergiftiging, infectie, zuurstofgebrek, epilepsie, waterhoofd en stofwisselaandoeningen.

"Voor mij een hele verademing om te zien en te kunnen communiceren met mensen die ook een niet-aangeboren hersenaandoening hebben."

Greetje Leijen-Kleijn via Facebook

Behandeling

Omdat de problemen zeer uiteenlopend zijn van aard en om een brede aanpak vragen, heeft ons revalidatiecentrum een speciaal NAH-team met diverse deskundigen. Het doel van de behandeling is om zo goed en zo zelfstandig mogelijk te functioneren in uw eigen thuis- en werksituatie. Daarbij is het belangrijk om de activiteiten die u op een dag moet of wilt doen goed af te stemmen op wat u aankunt. Oftewel: het vinden van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid. De behandeling richt zich op:

 • Specifieke beperkingen die u als probleem ervaart
 • Het omgaan met de veranderde situatie
 • Ondersteuning via hulpmiddelen

Vanwege de grote diversiteit in het ziektebeeld wordt het behandelprogramma voor iedereen individueel vastgesteld. Klik hier voor meer informatie over NAH Revalidatie.

Combinatiebehandeling logopedie-muziekbehandeling

Als gevolg van NAH kunt u moeite hebben met spreken en met de taal begrijpen. Muziek, met name melodie en ritme, kan het spreken bij u ondersteunen en stimuleren. Dit is het uitgangspunt van de combinatiebehandeling logopedie-muziektherapie, ofwel SMTA (Speech Music Therapy for Aphasia). Klik hier voor meer informatie over SMTA (Speech Music Therapy for Aphasia).

Cognitieve revalidatie

Een specifiek onderdeel van het NAH-revalidatieprogramma is cognitieve revalidatie. Dit programma is gericht op mensen die redelijk zijn hersteld, maar toch nog klachten houden. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van geheugen, concentratie of emoties zijn. Klik hier voor meer informatie over cognitieve training.

Autorijden met NAH

Als u Niet-Aangeboren Hersenletsel heeft, mag u niet zonder meer een auto besturen. De gespecialiseerde autorijschool van ons revalidatiecentrum helpt u letterlijk en figuurlijk op weg. De lesauto’s zijn uitgerust met een groot aantal aanpassingen en wanneer deze niet voldoende zijn, kunnen in de meeste gevallen individuele aanpassingen in de eigen werkplaats gerealiseerd worden. Klik hier voor meer informatie over handicap en rijbewijs of lees hier meer over Autorijschool Roessingh.

Nazorgpoli NAH

Als de behandeling in het revalidatiecentrum is afgerond is het mogelijk dat u thuis met vragen en problemen wordt geconfronteerd als gevolg van het hersenletsel. Hiervoor kunt u terecht bij de NAH-nazorgpoli. Klik hier voor meer informatie over de NAH-nazorgpoli.